L’asil a Espanya: un sistema d’acollida poc acollidor

Amnistia Internacional presenta al Parlament l'informe 'L'asil a Espanya: un sistema d'acollida poc acollidor'

amnistia-27-oct-16            amnistiainternacional_1

27 d'octubre de 2016

La presidenta del Parlament Xelo Huertas ha volgut 'agrair a Amnistia Internacional, i a tots els seus socis per extensió, l'esforç que durant molts anys han fet per posar el seu gra d'arena a la justícia al món i la seva lluita pels drets humans'.

Amnistia Internacional ha presentat avui horabaixa l'informe “L'asil a Espanya: un sistema d'acollida poc acollidor” en el Parlament de les Illes Balears. L'acte, presidit per Xelo Huertas, presidenta del Parlament, ha comptat amb la participació d'Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional a Espanya i Francisco Palacios, coordinador de la mateixa organització en les Illes Balears.

Durant la benvinguda de la presidenta del Parlament, Xelo Huertas, ha manifestat que 'moltes vegades associam la problemàtica dels refugiats tant sols a aspectes derivats dels conflictes armats, però no hem d'oblidar els refugiats per causes econòmiques i de subsistència, que estan moltes vegades als orígens de les guerres. És per tant necessari entendre que la justícia en el repartiment dels recursos és la millor mida preventiva de la misèria, dels conflictes i del patiment dels refugiat i, per tant, també dels problemes migratoris a occident'. Per cloure la intervenció, la presidenta ha volgut 'agrair a Amnistia Internacional, i a tots els seus socis per extensió, l'esforç que durant molts anys han fet per posar el seu gra d'arena a la justícia al món i la seva lluita pels drets humans'.

L'informe recull les preocupacions de l'organització sobre la situació de les persones refugiades i sol·licitants d'asil a Espanya. Mitjançant aquest document Amnistia Internacional  denuncia que el sistema espanyol d'acolliment de persones refugiades és arbitrari, discriminatori i ineficaç, que no s'adequa als estàndards internacionals i que la Llei d'Asil està obsoleta. L'organització assegura que amb aquest sistema les persones refugiades que arriben a Espanya corren el risc d'acabar en la indigència a mitjà termini o veure's abocats a abandonar el país.

L'informe, presentat el passat mes de maig, ha estat elaborat a partir de 80 entrevistes amb sol·licitants de protecció internacional, visites a centres d'acolliment per a refugiats i centres d'estada temporal d'immigrants (CETIs) en els enclavaments de Ceuta i Melilla, i  reunions amb autoritats i organitzacions especialitzades. 'Espanya no està donant la benvinguda que es mereixen a les persones que fugen de la guerra i la persecució, de manera que puguin accedir a un acolliment digne, un procediment d'asil just i efectiu i la seva plena integració', ha afirmat Esteban Beltrán, durant la seva intervenció. L'informe conclou que a Espanya les persones refugiades i sol·licitants d'asil queden desemparades davant la manca de mesures adequades per part del Govern central.

En representació del Sindicat USO Illes Balears, va assistir a l'acte Jordi Gual, secretari d'Organització de la USO Illes Balears